tisdag 1 december 2009

Ord är viktiga: "Regera med - eller med stöd av - Sverigedemokraterna?"


I Studio Etts telefonväkteri i fredags (ca 7 min in 17-sändningen) gav Fredrik Reinfeldt ett tydligt exempel på hur politiker medvetet väljer otydlighet. Programledarna gav samtidigt ett exempel på problemet med att inte följa upp och förtydliga lyssnarnas frågor.

"Kan ni tänka er att regera med Sverigedemokraterna?", undrade en lyssnare.

"Jag kan inte tänka mig att regera med Sverigedemokraterna", sa Reinfeldt och betonade att det var "ett rakt svar".

Reinfeldts svar var allt annat än rakt. Att SD ska ingå i regeringen har det aldrig varit tal om. Den känsliga frågan är om Reinfeldt kan tänka sig att regera "med stöd av SD", det vill säga att alliansen bildar en regering som är beroende av SD för att få igenom sin politik i riksdagen. Och den behövde han aldrig svara på.

Där hade han sannolikt inte kunnat ge lika klara besked. Kanske var det därför han medvetet valde att glida undan den frågan. Han fick heller inte någon förtydligande följdfråga. Och det lär reportrar sitta och svära över när de efter nästa val går tillbaka till inspelningen från telefonväkteriet för att höra vad Reinfeldt egentligen lovade.

Har man bevakat politik ett tag, lär man sig att lyssna efter de exakta formuleringarna redan när vallöftena ges. Och om dagens opinionssiffror blir valresultat kommer det att finnas anledning att gå tillbaka till vad Reinfeldt sagt till väljarna. Ska det tolkas så som de flesta hörde det, eller så som han i efterhand kan hävda att han menade?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade