onsdag 30 december 2009

Kloka ord om SD från tung statsvetare

Hur ska Sverigedemokraterna hanteras av det mediala och politiska etablissemanget? Den frågan kommer att ta stor plats i den publicistiska debatten under det kommande valåret. Klokaste tankarna hittills kommer idag på SvD:s Brännpunkt från statsvetarnas statsvetare, Leif Lewin, som var professor i Uppsala redan när jag läste statskunskap där på 1980-talet.

 • Tiga ihjäl dem, går inte.
 • Inte heller är det klokt att gå i koalition mot dem och göra dem till enda opposition. Lewin pekar på erfarenheter som talar mot den stategin.
 • Att försöka bekämpa Sverigedemokraterna genom att fokusera enbart på deras främlingsfientlighet är heller inte så lyckat eftersom det är ett drömläge för ett parti att få fram sin favoritfråga i ramppljuset, hävdar Lewin.

Lewin:

"Enligt min mening bör Sverigedemokraterna inte behandlas på något speciellt sätt. Man bör ta debatten med dem i alla frågor och därmed visa på den valhänthet och brist på konkretion, som tillkommer alla enfrågepartier. Inför de stora frågorna om finanskris, global uppvärmning och saneringen av missbruket inom välfärdssystemet framstår Sverigedemokraternas populistiska slagord i all sin ansvarslöshet och ömklighet."´


Inte heller bör vi fixera oss så mycket vid SD:s opinionssiffror, tycker Lewin eftersom de:

"utgör svar på frågan hur intervjupersonerna skulle rösta 'om det var val idag'. Det är bara det att det inte är val idag. Ett val föregås av en valrörelse, vars hela syfte är att ändra på opinionssiffrorna."

En opinionsundersökare har påtalat att mätresultaten därför är:

"lika ointressanta som att mitt i vintern fråga någon vad han skulle ta på sig för kläder 'om det var sommar idag'. "

8 kommentarer:

 1. Dumskallen Lewin säger ju tom emot sig själv i sin artikel. "Man bör ta debatten med dem i alla frågor och därmed visa på den valhänthet och brist på konkretion, som tillkommer alla enfrågepartier." JA just det förutom då frågan om ifall svenska folket uppskattar att koloniseras från mellanöstern...öööhh Leif gå dra nåt gammalt över dig din antidemokrat!

  SvaraRadera
 2. Och där kom direkt en illustration till debattnivån man får räkna med när det handlar om SD.

  SvaraRadera
 3. Försök inte göra gällande att din "debattnivå" är hög!

  Hur vore det om du tänkte till lite?

  Vad har det för betydelse IFALL SD var ett enfrågeparti? Dom övriga partierna skulle implementera sina program på övriga frågor och SD påverka vår idiotiska invandrarpolitik!

  Alldeles utmärkt. Vakna!

  SvaraRadera
 4. Henrik S, f.-74, Gbg30 december 2009 kl. 19:29

  Enligt aktuell SIFO-undersökning tyckte drygt hälften av befolkningen att "invandringen till Sverige de senaste 20 åren varit bra för Sverige". Knappt hälften tyckte motsatsen eller var osäkra.
  Klart är i alla fall att det finns flera miljoner människor i landet som direkt är beredda att skriva under på att Sverige har fört en alldeles för generös invandrings-/flyktingpolitik.

  Frågan jag ställer mig är: Hur många av riksdagens 349 ledamöter tycker likadant? Det torde röra sig om åtminstone 140-160 ledamöter. Eller - ingen...?

  Med utgångspunkt från denna observation anser jag att den mediala och politiska eliten borde respektera att SD faktiskt talar för miljontals invånare (varav de flesta av dessa inte röstar på SD p.g.a. blockpolitiken eller för att de inte finner partiet som helhetskoncept tilltalande).

  Istället vill man beröva SD det inflytande på politiken som deras väljare vill att de ska ha - samt skicka budskapet till dessa väljare: "Om vi inte kan ändra på sina åsikter så ska vi se till att era röster blir värdelösa".

  På så sätt vill man tysta en opposition istället för att lyssna på den.

  SD har min röst 2010!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. @Erik

  Lewin säger uttryckligen att SD ska behandlas som alla andra partier. Ingenstans säger han eller ens antyder att man inte ska diskutera invandringspolitik med SD. "...Man bör ta debatten med dem i alla frågor ..."

  Så Erik, vad är då ditt argument?

  SvaraRadera
 7. bara en fråga
  Var bor du själv bjornhagar?
  Ni är bra på att vurma om månkulturella samhället,men ni har svårt själva att bo där

  SvaraRadera
 8. Först en ordningsfråga med anledning av inläggen som rasar in efter kommentaren om SD.

  Denna blogg ska handla om journalistik. Och jag öppnar gärna för en nyanserad diskussion om mediernas bevakning av SD. Liksom betydelsen av var journalisterna bor. I boken Reporter skriver jag flera sidor om det - och till detta ämne lär jag återkomma här.

  Däremot är detta inget forum för debatt för och emot invandring. Den får föras på annnat håll.

  Men jag låter ändå inläggen stå kvar eftersom de på något sätt visar problemen med att diskutera frågor av den här typen.

  SvaraRadera

Bloggintresserade