torsdag 16 september 2010

Opinioner och odds

Igår höll TV4 en partiledardebatt, som jag följde i kontrollrummet. Utanför skränade Alliansens ungdomsförbundare "segern är vår, vi har vunnit, segern är vår". Peter Jihde gjorde inhärdiga försök i programmet, men lite knepigt är det att höja stämningen inför en match där utgången tycks så given på förhand. För hur det ska gå, det vet vi. Eller?

Ingen valrörelse har blivit så opinionsmätt som denna. Och den som vill förutspå valresultat kan följa trenderna här. Att Alliansen tar hem segern är lika givet som att Sverige ska sopa banan med San Marino i fotboll - eller Vitryssland i ishockey.

Jihde och andra sportreportrar lär sig bygga spänning även inför de mest förutsägbara matcher. De påminner om den där gången då en morgontrött Tommy Salo nickade in pucken i eget mål i kvartsfinalens slutminuter vid OS i Salt Lake City 2002 - och de lyfter fram faktorer som talar för att det oväntade faktiskt kan hända.

Och det går att ta på sig denna sportdramturgihatt inför söndagens riksdagsval. Jokerfaktorn finns hos Sverigedemokraterna - och något av de borgerliga mittenpartierna.

Mätningarna visar att Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen med god marginal - med klar risk för ett besvärligt parlamentariskt läge.

I eftervalsdiskussionerna kommer SR, SVT och TV4 att få förklara varför ett parti som samtliga opinionsinstitut bedömer tar sig in riksdagen, inte är med i utfrågningar och debatter. Då blir det att motivera urvalet med utgångspunkten "att utkräva ansvar för den gångna mandatperioden". Men att det är osäkert om SD tar sig över 4-procentsspärren har också anförts som argument.

På hur stort allvar ska man då ta de mätningar som tyder på att de kommer in i riksdagen? Tja, man ska inte utesluta att det kan uppstå en överraskning på valnatten. Sd liknar inte de andra partierna och det kan finnas systematiska mätfel, med tanke på att det är så stigmatiserat att säga sig sympatisera med partiet.


Och här kommer thrillerelementet in. Kan det finnas ett systematiskt mätfel i opinionsmätningarna som kan ge de rödgröna segern? Ja, faktiskt.

Den största mätningen som gjorts inför valet, gjordes i maj av SCB. Och skulle det faktiska utfallet av den bli valresultat, skulle både Centern och Kristdemokraterna åka ur riksdagen.

Opinionsinstitutens siffror avspeglar inte exakt hur folk har svarat, utan viktas utifrån hur de tillfrågade röstat i tidigare val. SCB redovisar inte de exakta siffrorna, men rådatan i den stora mätningen ska ha givit C 3,9 och Kd 3,6 procent, vilket "viktades" till 4,6 respektive 4,5 procent i det officiella resultatet. Det florerar olika uppgifter om de oviktade siffrorna. Och exakt hur viktningen görs är inte lätt att begripa, men det tillämpas av opinionsinstituten. Siffrona justeras i efterhand på olika sätt, vilket kritiserades av tunga statsvetare inför förra valet.

Ett parti som bedriver valrörelse utanför den etablerade mediearenan kan också överraska med att dra till sig proteströster som i det svenska EU-valet 2004 då Junilistan blev tredje största parti med med 14,5 procent av rösterna. Då hamnade opinionsmätarna åt skogen fel. För Junilistan låg de i snitt tio procentenheter (!) fel jämfört med valresultatet.

En av de få som förutspådde Junilistans framgång 2004 var statsvetaren Lennart Ehlinger. Han jobbar med politisk oddssättning för spelbolaget Unibet.

Ehlinger hävdar att spelbolagens odds kan ge bättre prognoser än opinionsmätningarna.
- Oddsen tar hänsyn till fler faktorer än opinionsmätningar. Trender, aktuella händelser och historiska faktorer påverkar oddssättningen, säger Ehlinger.

Unibet tror att Sd kommer in i riksdagen. Satsar man på det, får man knappt pengarna tillbaka idag. Jag kollade också oddsen hos Ladbrokes och hittade ännu mera intressanta siffror. Ladbrokes ger idag 16 gånger pengarna på att Sd får under 4 procent. Ladbrokes oddssättare anser t.o.m det som mer troligt att Kd får under 4 procent, än att Sd får det. Den som tror att Sd får över 7 procent får bara 2,3 gånger pengarna från Ladbrokes.

Blir det som Ladbrokes tror, så kan det bli en situation för Reinfeldt på måndag som liknar den som Carl Bildt hade att hantera när han 1991 bildade regering, med stöd av Bert Karlssons populistiska parti Ny demokrati.

Ett "thrillerscenario", modell Sverige-Vitryssland, det inte pratats så mycket om, men som Ladbrokes oddssiffror leder tankarna till, är en oväntat stor framgång från Sd, kombinerat med att C eller Kd ramlar ner strax under 4 procent. Det är osannolikt, men inte otänkbart. I ett sådant läge skulle de rödgröna kunna bli större än de kvarvarande allianspartierna - med Jimmie Åkesson som en maktfaktor i mitten.

Vem bildar då regering? Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt?

Alldeles givet är det inte.


Läs mer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade