onsdag 3 februari 2010

Ny demokrati - en politisk historia

Ny demokratis uppgång och fall i början av 1990-talet är en tankeväckande episod i svensk politik. Mediernas roll är intressant att fundera över, inte minst sedan bevakningen av Sverigedemokraterna blivit ett omdiskuterat ämne.

Nu har Sveriges Radios dokumentärredaktion lagt ut min dokumentär "Ny demokrati - en politisk historia" från 2006, som nerladdningsbar podfil.

I dokumentären berättas historien från början till slut, med ljudklipp från då - och intervjuer i efterhand med Ian Wachtmeister, Bert Karlsson, Bengt Westerberg och Ingvar Carlsson.

Till nästa nummer av Expo har jag också skrivit en artikel där jag sammanfattar histoiren om Ny demokrati.

3 kommentarer:

 1. Bra jobbat, det var riktigt roligt att lyssna på.

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Jag håller på att skriva en vetenskaplig uppsats där jag ska jämföra Ny demokrati med Sverigedemokraterna det året resp. parti kom in i riksdagen. Vet du möjligtvis var man kan hitta något dokument om Ny demokratis åsikter om invandring och kriminalitet? Något där Ny demokrati yttrar sig angående dessa frågor inför valet 1991?

  Tack i förhand!
  Albana Peci

  SvaraRadera
 3. Det finns inte särskilt mycket skrivet om Ny demokrati, vilket är märkligt med tanke på vilken intressant historia partiets uppgång och fall är. Partiets historia är en vit fläck på den vetenskapliga kartan. Så din uppsats kommer att bli mycket intressant.

  Bert Karlsson auktionerade nyligen ut gamla Nydemokrati-dokument på Blocket, men jag missade budgivningen.

  Ny demokrati pratade inte så mycket invandring före valet 1991, vilket jag tar upp i min P1-dokumentär. Och som också tagits upp i P3s dokumentär. Deras åsikter om invandring och kriminalitet blev tydliga först i samband med deras turné sommaren 1992.

  Annars är det tunnsått med vetenskaplig dokumentation. Det finns en finsk mastersuppsats och någon svensk uppsats också. På min vind finns ett gäng kartonger med material jag sparat om Ny demokrati, för att eventuellt skriva en bok om dem. Men det lär aldrig bli av. Och blotta tanken på att gå igenom materialet förskräcker.

  SvaraRadera

Bloggintresserade