söndag 22 november 2009

De skyller på Carl Bildt

Här är en intressant kolumn av SR:s östeuropakorrespondent Maria Persson Löfgren om Carl Bildts roll under bosnienkriget.

De skyller på Carl Bildt

Hon gjorde ett inslag om anklagelser kring Bildts ansvar för massakern i Srebrenica 1995, som Ekot inte sände.

Möjligen var Ekots chefer rädda för sådan kritik som Aftonbladet fick efter Donald Boströms artikel om organstölder. Men det här är ändå något annat.

Ekot har en tendens till räddhågsenhet när det gäller kritik mot högprofilerade svenska politiker. I samband med Kalla faktas avslöjande om Thomas Bodströms riksdagsfrånvaro p.g.a. advokatuppdrag, fanns det också ett inslag gjort av en tung reporter som inte sändes. Vi på Kalla fakta fick aldrig veta varför inslaget stoppades och varför Sveriges Radio dröjde en dag längre än alla andra stora medier med att följa upp nyheten om Bodström, trots att de fick veta den först.

Mediekritik handlar ofta om att klaga på något som har publicerats. Minst lika viktigt kan vara att studera vilka nyheter man inte berättar om, och vaför. Ekots nyhetsvärderingar är inget man kan bortse från, eftersom Sveriges Radio tjänar som rikslikare för vad som anses relevant.

En nyhet är inte en nyhet på riktigt, förrän Ekot haft den. Och med den definitionen har det som Maria Persson Löfgren berättade om i sitt osända inslag, inte hänt. Om man inte läser Kommunalarbetaren, förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade