söndag 15 november 2009

Bert Karlsson: "Jag har aldrig varit främlingsfientlig"

Få saker är så provocerande som när någon beskriver något som man själv varit med om, på ett sätt som man vet inte stämmer. Så var det att läsa Bert Karlssons debattartikel i Aftonbladet idag.

Bert Karlsson var centralgestalt i det populistiska missnöjespartiet Ny demokrati som fick 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 1991. Partiet kollapsade i interna bråk och åkte ut ur riksdagen 1994.

På Ny demokratis tid specialbevakade jag partiet för Ekots räkning. Jag har sparat materialet från den tiden och gjort flera radiodokumentärer om Ny demokratis historia. Nu arbetar jag med en avhandling för Mittuniversitetet om mediebevakningen av Ny demokrati och Sverigedemokraterna.

Jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta, men nu får det räcka med en liten historisk påminnelse.

Ny demokrati kom in i riksdagen 1991 därför att man fick stor - ganska okritisk - uppmärksamhet i medierna. Det hävdas ibland att Ny demokrati kom in i riksdagen på kritik mot invandringspolitiken. Så var det inte. Invandringsfrågan fanns med, men var inte särskilt framträdande i valrörelsen 1991. Ny demokrati gick till val på billigare sprit, slopade lapplisor och roligare politik.

Att det var så, är viktigt för att förstå varför medierna inte var mera kritiska då.

Tonen hårdnade sommaren 1992. Då fångade Ian Wachtmeister och Bert Karlsson upp den främlingsfientliga opinion som uppstått sedan Sverige börjat ta emot många bosniska flyktingar.

Jag reste med dem i flera dagar på deras sommarturné längs västkusten sommaren 1992. Och på de välbesökta torgmötena eldade Bert Karlsson upp publiken med att invandringspolitiken gör att gamla människor kommer att svälta ihjäl på ålderdomshemmen.

Bert Karlsson: "Här är en utmärkt löpsedel från Expressen. Så här ser det ut tyvärr: Anna, 83 nära att svälta ihjäl på ålderdomshem. Det här är en katastrof. För tack vare att den här flyktingpolitiken är så idiotisk så hjälper vi inte så många och dessutom kostar den 20, 30, 40 miljarder."

Han spred vandringshistorier om hur invandrare fuskar till sig bidrag, bland annat upprepade Bert Karlsson flera gånger att en indisk familj fått en halv miljon i svenska socialbidrag fast de bodde i Indien.

Den historien och flera andra påståenden t.ex. om kostnader för invandrarnas socialbidrag och hemspråksundervisning visade sig vid en granskning vara helt fel.

Kritiken mot partiet hårdnade. Det hindrade inte Bert Karlsson och Ian Wachtmeister från att gå ännu längre i flirtandet med de främlingsfientliga opinionerna, nu inom ett av rasisternas favoritämnen - invandrarnas brottslighet.

"Vi importerar kriminalitet idag av stort format", sa Bert Karlsson på torgmöten. Dessutom ljuger medierna om våldtäkter som begås av invandrare, hävdade han och gav ett exempel.

På flera torgmöten sommaren 1993 berättade Bert Karlsson och Ian Wachtmeister om en 13-årig somalisk flicka som blivit våldtagen och att medierna borde ha berättat att det var "en intern angelägenhet", det vill säga att det var invandrare som gjort det.

Bert Karlsson: "Vi kan ta tjejen som blev våldtagen. Det framstod att tre tonåringar hade våldtagit en trettonåring. Ni trodde naturligtvis att det var svenskar. Men det var en intern angelägenhet. Somalier var tjejen och det var tre stycken andra invandrare. Ingen snackade om att det var en intern grej det här."

När Ekots Mats Gezelius kollade fakta, visade det sig att påståendet var fel. De anhållna för våldtäkten var svenskar.

På turnén medverkade nu också Vivianne Franzén, som med gråt i halsen berättade om muslimer som ritualmördar sina barn, följt av: "Är det det här vi vill ha frågar jag mig. Hur länge dröjer det innan våra svenska barn ska tvingas vända ansiktet mot Mecka?".

Vi som var med minns att detta var otäcka år i den svenska samtidshistorien. Lasermannen sköt invandrare, inspirerad av Ny demokratis retorik. I spåren av Ian & Berts torgmötesturné brann flyktingförläggningar och unga män i bombarjackor letade upp människor med främmande utseende på stan och misshandlade dem.

När jag för Ekot gjorde en enkät bland publiken vid Ian & Berts torgmöte i valrörelsen 1991 var det ingen som tog upp invandringsfrågan, utan det handlade mest om att de var roliga och "talade så att folk förstår".

När jag frågade publiken på Ny demokratis sommarturnén 1992 svarade så gott som alla att de gillade Ian & Bert för att de ville sätta stopp för invandringen.

Man kan säga att historien ser ut så här:

 • Väljarna har inte röstat in något främlingsfientligt parti i riksdagen. Ny demokrati lanserade sig som ett populistiskt missnöjesparti som ville sänka skatterna och röra om i grytan.
 • Däremot har Sverige definitivt haft ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Ny demokrati kom ut som främlingsfientligt sommaren 1992. Och det som då framfördes av Bert Karlsson och andra företrädare för Ny demokrati var inte mindre främlingsfientligt än det som idag framförs av Sverigedemokraterna.
En titt i arkiven visar sanningen bakom Bert Karlsson påstående om att han "aldrig varit främlingsfientlig". Då som nu finns det politiker som försöker vinna väljare genom att fiska i främlingsfientlighetens grumliga vatten. Bert Karlsson var en av dem. Att säga att det var annorlunda är att förvanska historien.

För Ny demokrati gick det bara utför sedan de profilerade sig på invandringsfrågan. Och för Sverigedemokraterna tycks det gå bättre ju mera de distanserar sig från sitt rasistiska ursprung.

Fast valserna går likadant. När Bert Karlsson säger "jag är inte främlingsfientlig, jag är bara emot invandringspolitiken" betyder det samma sak som när Jimmie Åkesson säger det.

Ingen människa i svenskt samhällsliv tillåts vädra så unkna, ogenomtänkta och inkonsekventa åsikter som Bert Karlsson.

Senast jag talade med honom hyllade han diktaturen och dödsstraffet i Kina. I flera intervjuer har han sagt att Sverige borde styras som en diktatur. Att han kommer undan med detta beror nog mer på att journalister vant sig vid att citatmaskinen Bert säger vad som helst för att få rubriker, än att det skulle anses uttrycka något slags ideologi.

Bert Karlsson får fortsätta vara mysfarbror och proffstyckare därför att han göder medierna med sådant de vill ha. Och han har på ett makalöst sätt lyckats fortsätta vara fryntlige Bert i medierna, utan att särskilt ofta bli påmind om sina tvivelaktiga åsikter eller sitt politiska förflutna. Eller att han, i en tid då flyktingsförläggningar attackades och Lasermannen härjade, valde att lansera patriotbandet Ultima Thule som sjöng om hotet mot vårt svenska vikingablod.

Gruppen, som tidigare finansierats av rasistiska BSS, lät sitt budskap tydligt gå fram i låttexter som:

Ni tär på vår jord
Ni tär på skalders ord
Ni tär på vår kropp, Svea rikes härd
Ni tär känn bettet i vårt svärd
Alla som tvivlar på att Bert Karlsson och Ian Wachtmeister fiskade i grumliga vatten för vinna väljare när mediernas klockarkärlek till dem klingade av, rekommenderas att lyssna på den P1-dokumentär   från 17 juni 2006 jag gjorde om Ny demokratis historia.

Övriga länkar:Fotnot (tillagd 2012-10-13): Ny demokrati:s historia sammanfattar jag även i boken Problempartiet (Stiftelsen Institutet för Mediestudier, Simo, 2012) och i Expo 1/2010.

Fotnot (tillagd 2012-11-19): Efter att jag nyss twittrat om att Bert Karlsson ikväll sitter hos Jenny Strömstedt i TV4 och förnekar sin främlingsfientlighet, får jag tips från @Baraccas om ett program där Musse Hasselvall från UR-serien "Välkommen nästan allihopa" konfronterar Bert Karlsson med vad han sagt om invandrare och till slut börjar undra om Bert är "världens mest felciterade människa".4 kommentarer:

 1. Jag blir nyfiken på Bert Karlssons definition av begreppet främlingsfientlighet. Kan det vara så att han lägger in en egen betydelse som gör att han så självklart hävdar att han inte är främlingsfientlig?
  Ofta använder vi ord (solidaritet, orättvisa, frihet, etc) där vi alla utgår från att vi har samma definition, vilket vi i själva verket mycket sällan har.

  SvaraRadera
 2. Var har gamla ultima thule sjungit om "hotet mot vårt svenska vikingablod"???
  Om man nu tycker att såna som ian, bert o åkesson uttalar sig svepande om personer de inte känner, borde man näppeligen göra detsamma själv och döma ut. På så sätt är ni väluppfostrade medborgare och extremisterna samma andas barn.

  Stolt och Stark är enligt bandet själva en känga mot etablissemanget som dömer ut patrioter, och som påstår att fosterlandskärlek per automatik förknippas med högersympatier. Det är alltså dessa som "tär" och ingen annan. Som kan skönjas i textraden;

  "Förvägra mig mjöd
  förvägra mig livets glöd
  förvägra mig Rätten,
  att hylla mitt land
  Förvägra mig brödet ur min hand

  Ni dömt utan rätt
  Ni dömt oss för vårt sätt
  Ni dömt till ett mörker vårt sveas hyllningssång"

  Men varför bry sig om att citera hela texter, när man kan vinkla enskilda utdrag, eh björn?

  SvaraRadera
 3. Nåja, det är ingen större tvekan om vad Ultima Thule ville förmedla. Men för tydlighets skull länkade jag till Youtubeklippet för "Stolt och stark" så att de som glömt hur Ultima Thules fosterlandskärlek förmedlades, kunde bli påminda.

  Patrioter som längtar tillbaka till tiden då starka vikingar ägde landet, hittar mycket liknande från Ultima Thule på Youtbe.

  SvaraRadera
 4. I Ny Demokratis retorik ingick "vanligt sunt förnuft" och mycket folklighet och anti-etablissemang som "elefanterna ska dansa efter vår melodi". Ironiskt nog använde de även "verklighetens folk" om Vivianne Franzén. Nu för tiden är det andra partier som använder det slagordet...

  SvaraRadera

Bloggintresserade