onsdag 25 november 2009

Massmord på journalister i Filippinerna

Ryser när jag läser om händelsen. Minst tolv journalister rapporteras ha blivit mördade på det mest förfärliga sätt av beväpnade män med kopplingar till de styrande i den filippinska provinsen där massakern inträffade.

De slaktades när de följde en grupp människor på väg att registrera en alternativ kandidat till guvernörsvalet. Totalt har 52 kroppar hittats.

Massmordet är ett angrepp på demokrati och yttrandefrihet. Och det visar det höga pris utövandet av jounalistyrket kan ha.

Att händelsen inte fått större uppmärksamhet härhemma i Sverige, illustrerar nyhetsvärderingens mekanismer. Hade det hänt närmare geografiskt och gällt västerländska journalister, hade det blivit helt andra rubriker. Ändå borde det bli både berättat och utrett - och leda till politisk handling.

Enligt organisationen Reportrar utan gränser har nyhetsvärlden aldrig tidigare drabbats av så många dödsfall på en och samma dag. Massakern måste leda till världens fördömanden, oavsett om de som mördats är filippiner eller amerikaner.

1 kommentar:

  1. Expressen publicerade i alla fall en rejäl artikel här:
    http://www.expressen.se/Nyheter/1.1794719/massakern-pa-det-fria-ordet

    SvaraRadera

Bloggintresserade