torsdag 1 november 2012

Femtio nyanser av en bokcirkel

Föremål för bokcirkel.
Detta blogginlägg kommer inte att ge mig en resa till Seattle.

För en tid sedan fick jag ett mejl från någonting som kallar sig femtionyanser.bloggportalen.se
Där uppmanas jag att blogga en recension om den erotiska bästsäljaren Femtio nyanser av honom (Fifty shades of Grey).

Bloggar jag riktigt bra om boken kan jag vinna ett exemplar av uppföljaren "Femtio nyanser av mörker". Och bloggar jag riktigt, riktigt bra kan jag vinna en resa till Seattle.

Vilka som ingår i den jury som bestämmer vem som ska vinna resan, är oklart. Men efter lite grävande fick jag fram att det är förlaget Norstedts som ligger bakom "tävlingen". Och jag är inte helt säker på att deras jury vill belöna mina åsikter om deras bok.

Vi hade bokcirkel om den igår. Och kom fram till följande:

 • Femtio nyanser av honom är ett pekoral. Tidvis är boken riktigt uselt skriven, med många klyschor som författare får lära sig undvika redan på första skrivarkursen. (Dialogen är emellertid hyfsad ibland, liksom några av de mejl-växlingar som återges.)
 • Femtio nyanser av honom är skriven som en Harlequin-roman, men med lite mer detaljerat sex.
 • Den manlige huvudfiguren Christian Grey är en osannolik fantasifigur, och det finns inte tillstymmelse till trovärdighet i att han ska vara miljardär, pilot med mera vid 27 års ålder.
 • Ingen av oss tyckte att sexskildringarna var särskilt upphetsande. De var ofta trista upprepningar där huvudpersonen Anastasia Steele, som är 22 år och oskuld och aldrig tidigare ens rört vid sig själv, får sanslösa orgasmer vid minsta beröring av enormt sexige, gudabenådat snygge, långe, bredaxlade, Adonisfiguren Christian Grey. Handlingen sammanfattas på Det Bästa-vis här.
 • Ingen av oss hade missat att Greys "intensiva" ögon är grå. Det får man upprepat ungefär 50 gånger innan man ens hunnit halvvägs i första boken
 • Sexet är heller inte särskilt förbjudet. Det förekommer lite smisk och bondage, men på något slags präktigt amerikanskt politisk korrekt vis. Lite smisksex visserligen, men väldigt monogramt och förstås med kondom. Den "farlige" killen är ju heller inte så farlig. Så klart träffar han artigt sin nya kvinnas föräldrar... ja, ungefär så.
 • Författaren E L James (Erika Leonard) gjorde ett genidrag när hon parade interiörer från BDSM-världen med den så kallade "fanfiction" hon gjort kring huvudfigurerna i Twilight-sagan. Fifty Shades of Grey har hittills sålt 40 miljoner exemplar, vilket vi förstås noterade med en blandning av förundran och avund.

Femtio nyanser av honom är en usel bok. Den saknar litterära kvaliteter och man blir inte erotiskt upphetsad av att läsa den. Men den lämpar sig utomordentligt väl att ha bokcirkel kring. Särskilt då vi alla, efter flera flaskor vin, konstaterade att detta borde vi själva kunna skriva bättre än.

Nu gäller det bara att göra det. Och bli rika som troll.


Fotnot 2. Ida som var den enda i cirkeln som läst uppföljarna, ombads berätta den fortsatta handlingen för oss andra. Det gjorde hon, ty ingen av oss hade för avsikt att läsa någon av dem.
3 kommentarer:

 1. Var hälsad, ärade mentor och vän!

  En välformulerad sågning är alltid ett nöje att läsa!
  Snacka om rivstart när du använder "pekoral" i första meningen!

  Jag saknar dock verkligen en begåvad analys av hur den lyckats sälja i 40 miljoner exemplar. Det förundransvärda vill man gärna begripa.
  Kan man bara avfärda det såsom jag avfärdar folks knasigheter på min blogg med att kort och gott konstatera att "folk är idioter"?

  PS
  Jag kan för övrigt inte låta bli att dra paralleller till den kvasiandliga "The Secret" som gjorde ett liknande segertåg för 5-6 år sedan.
  DS

  Jag önskar Hälsa till dig och din familj!

  Özgür

  SvaraRadera
 2. Min analys:

  - Den säljer 40 miljoner exemplar därför att den innehåller något så mänskligt allmängiltigt som kärlek och sex.

  - Storyn är lättbegriplig, precis som i Harlequin eller Kitty.

  - Folk är nyfikna på smisk och bondage.

  - Boken marknadsförs hårt och skickligt, inte minst genom att bloggare lockas med resor till Seattle om de skriver om boken.

  Björn
  - som ingalunda tycker att folk är idioter för att de läser uselt skivna böcker, utan snarare tycker att jag själv är en idiot som inte skriver något liknande och blir snuskigt rik.

  SvaraRadera
 3. Sara Hammarkrantz25 juli 2013 kl. 16:04

  Gör research för en artikel om bokcirklar och hamnade här! Där ser man. Världen är liten. Hoppas du är nöjd med din kursvecka på Fridhem.
  Fortsatt trevlig sommar!// Sara Hammarkrantz

  SvaraRadera

Bloggintresserade