lördag 17 november 2012

SD, Ny demokrati och skandaler vi glömt

Expressen granskar SD.
Filmen där sverigedemokraterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth springer omkring med järnrör och ropar "hora", "blatte" och "babbe" under en pinsam fyllenatt på Kungsgatan för drygt två år sedan, har dominerat nyhetsbevakningen de senaste dagarna. 

Man kan se likheter med den skärpta mediebevakning som medverkade till kollapsen för Ny demokrati, när partiet var som störst i opinonsmätningarna sommaren 1992.

Igår var jag med i P1-morgon och pratade om det.

SVT:s debattsida bad mig också skriva en text som jämför fyllerikulturen inom SD med den som rådde inom Ny demokrati. Jag påminner om de fylleriskandaler i andra partier, som med åren fallit i glömska, och inte alltid medfört att den som gjort bort sig fått avgå.

Ska historien upprepa sig? Kommer SD gå samma väg mot kollapsen som Ny demokrati? Det återstår att se. På Expressen torde man vara överförtjusta med att, på sin 68-årsdag, kunna se sin nyhet citerad i alla andra medier. Särskilt som den anknyter till Expressens traditionella uppdrag.

Men Expressen har också haft en annan, mera bortglömd, roll. I min P1-dokumentär om Ny demokratis historia berättar Bert Karlsson bland annat vilken betydelse Expressen hade för Ny demokratis framgång.

Och man kan gissa att Expressen hellre vill bli förknippade med den typ av bevakning de nu givit SD, än den mera skojfriska bild de i början gav Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons med tiden tämligen främlingsfientliga parti.

Den biten i Expressens historia vill tidningen ogärna prata om, nästan lika lite som SD vill prata om den där olyckliga natten på Kungsgatan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade