söndag 21 november 2010

Kalla fakta ikväll om SDs stora framgång i krisdrabbade s-kommunen Söderhamn

Vad gör att invandringskritiska partier får framgång? Forskare har sett samband som i stora drag ser ut så här:
 • Ökad arbetslöshet ökar i sig inte stödet för sådana partier.

 • Ökad invandring tycks däremot göra det.

 • Men om hög arbetslöshet kombineras med stor invandring blir det en häxbrygd som samverkar och kan göra att stödet växer.

 • På individnivå minskar de negativa attityderna mot "främlingar" om man har ofta och nära kontakt med dem.

Nu när "SD-chocken" lagt sig hos den stockholmska debatteliten, kan det vara dags att rikta blicken mot ett högintressant studieobjekt som finns på nära håll: tjugo mil norr om Stockholm, i lilla norrländska Söderhamn.Fram till 1970-talet var arbetarstaden Söderhamn en socialdemokratisk mönsterkommun, med några av landets rödaste valdistrikt, bruksorterna Ljusne, Sandarne och Bergvik.
Industrierna gick för fullt och det fanns jobb åt alla.

Sedan dess har de flesta av fabrikerna stängt. Tusentals industrijobb försvann på bara några årtionden när massaindustrierna, Ericsson-anläggningen och tillverkningen av board, kätting och plywood försvann. Borta är också flygflottiljen F15 och sjukhuset.

För 40 år sedan hade Söderhamn nästan 33.000 invånare, nu har de minskat till 26.000. Arbetslöshet och utflyttning har lämnat många lägenheter tomma. Och i dem har Migrationsverket sedan 2000-talets början haft uppemot 600 asylsökande placerade.
De asylsökande - många från Somalia - har koncentrats till Norrberget, ett nerslitet miljonprogramsområde i norra Söderhamn, varifrån de flesta "svenskar" flyttat ut.

Här finns alla de samverkande faktorer forskarna har pekat på, samlade på ett och samma ställe:
 • Hög arbetslöshet, främst bland LO-anslutna, det vill säga klassisk arbetarklass

 • Hög "invandring", stor koncentration av människor från främmande länder, med främmande kultur och religion

 • De asylsökande är inte integrerade bland befolkningen, utan bor för sig själva i särskilda områden
Hur har det då påverkat stödet för invandringskritiska partier?
Sverigedemokraterna i Söderhamn fick 11 procent i valet till kommunfullmäktige, vilket är den högsta siffran norr om Blekinge.

Vill man fundera över samband mellan samhällsutveckling och valresultat är Söderhamn och dess olika valdistrikt värt att studera. Högst siffror fick SD i de tidigare så knallröda bruksorterna Sandarne, Ljusne och Bergvik, där de fick över 13 procent. Tesen att fientligheten ökar om man inte har nära kontakt med de "främmande" kan styrkas av att SD fick mest röster i Sandarne (13,7 procent) där det knappt bor några asylsökande alls.

"Migrationsverket har missbrukat vår solidaritet", sa politikerna i Söderhamn i våras, då en enig kommunstyrelse vädjade till Migrationsverket att färre asylsökande skulle placeras i kommunen.

- Det blev fler än vad vi kände oss bekväm med, säger fd kommunalrådet Eva Tjernström (S), som ser ett samband mellan det stora antalet asylsökande och ökad främlingsfientlighet i Söderhamn.

Många i Söderhamn har proteströstat. Det ser även sverigedemokraterna själva som orsak till den stora framgången.

SD har inte haft några företrädare med stor lyskraft. De har inte haft någon spektakulär valkampanj. I fullmäktige har de den senaste mandatperioden bara lämnat in en enda motion, och den var skriven partiet centralt.

Partiet hade inte ens tillräckligt många namn på listan, för att fylla antalet platser. SD-ledamöter kom in i fullmäktige därför att någon enstaka person skrivit dit dem på listan.

I Kalla fakta ikväll - den 21 nov, kl 19.20 i TV4 - skildras allt detta i ett reportage från Söderhamn, som är min barndoms hemstad. Jag reser hem för att undersöka jsut dessa samband.

Resan gick till Söderhamn, men hade lika gärna kunnat gå till någon liknade kommuner som Eskilstuna eller Borlänge där SD också ökade kraftigt i valet.

De flesta jag talat med säger att:
 • Väljarna har "pinkat i valurnan"; de har inte röstat på något, de har röstat mot något; det är en protest mot en samhällsutveckling de inte gillar.

 • Samhällsklimatet har hårdnat i Söderhamn; intolerans och rasistiska uttryck har ökat

 • Men fientligheten och motståndet mot "invandrarna" minskar när människor möts och lär känna varandra
Reportaget har fått heta "Stackars, stackars Söderhamn".

Särskilt inbjuds att titta, de analysgrupper som nu grunnar på orsakerna till att folkrörelsepartierna Socialdemokraterna och Centern tappat väljare till ett enfrågefokuserat missnöjesparti.

Debattartikel i Expressen: Så förlorade S slaget mot SD

Helahälsingland.se: Sverigedemokraternas framgång under lupp

Nyhetskanalen: Bostäder rivs i asylprotest
Fakta-fotnot:

Söderhamn har den senaste mandatperioden styrts av en S-C-koalition. Största förloraren efter valet i Söderhamn var C som backade 7 procent. S backade i riksdagsvalet med 2 procent i Söderhamn, men ökade lite lokalt. Efter valet har S-C-samarbetet upphört och kommunalrådet Eva Tjernström (S) har slutat. En S-V-MP-koalition styr nu i Söderhamn.

I valet till riksdagen ökade SD från 3,6 till 8,4 i Söderhamn, från 2006 till 2010.
I valet till kommunfullmäktige ökade SD från 4,2 till 11,6 procent i Söderhamn, vilket gjorde att partiet ökade sin representation från 2 till 6 mandat.
I ingen annan kommun, norr om Blekinge, fick SD över 11 procent i kommunvalet.
Inskrivna asylsökande i Söderhamn (Migrationsverkets siffror för 1 dec, varje år, samt 5 nov 2010.):

2003: 564
2004: 568
2005: 443
2006: 307
2007: 546
2008: 983
2009: 579
2010: 472

1 kommentar:

 1. Jo, mycket intressant. Ungefär dessa faktorer (plus lite till) förefaller också ha funnits i bakgrunden i Landskrona under vårt succéval där 2006.

  Vad menar du att väljarna i Söderhamn, Söderhamns kommunledning samt övriga partier centralt borde ha gjort annorlunda då?

  SvaraRadera

Bloggintresserade