tisdag 16 november 2010

Kalla fakta 21/11: Så blev arbetarstaden Söderhamn ett av SDs starkaste fästen

I SvD någon dag efter valet fanns en karta där de kommuner där Sverigedemokraterna fått mer än 11 procent var målade i svart.

Att det var kolsvart nere i Skåne förvånade ingen. Men det som fick mig att studsa till var att det norr om Blekinge bara fanns en "svart" kommun - och det var lilla Söderhamn i södra Norrland.

Min stad, där jag växte upp. Där fanns, som jag minns, ingen som helst främlingsrädsla eller invandringskritik. Inga invandrare heller, för den delen.

Då var Söderhamn - med sina bruksorter Ljusne, Bergvik, Sandarne - det rödaste som fanns. I Ljusne fanns någon gång Sveriges rödaste valkrets. Och det som skiljde ljusneborna åt var om de röstade på socialdemokratena eller kommunisterna. Nu är SD näst största parti i Ljusne, med över 13 procent av rösterna.

I hela Söderhamns kommun fick SD 11 procent. Och de högsta siffrorna fick partiet i de gamla brukssamhällena, där förut så knallröda Sandarne hamnade högst med 13,7 procent.

Vad har hänt med Söderhamn? Och varför? Vilken roll spelar jobben som försvunnit? Asylmottagningen? Kanske kan Söderhamn säga något om krisen för det socialdemokratiska Sverige, om ett förlorat folkhem.

Kalla fakta bad mig resa hem till Söderhamn med fotografen Daniel Gökinan för att försöka ta reda på det. På söndag den 21 november kl 19.20 sänder Kalla fakta reportaget "Stackars, stackars Söderhamn" i TV4.

Det blev ett ovanligt personligt reportage om skilda världar: ett försök att djupare förklara varifrån missnöjet kommer, att gå längre än att bara fördöma dem som röstat på fel parti.

Följ med till industriruinernas, älgjaktens och somaliernas Söderhamn.

Kalla fakta, 21 november 2010, kl 19.20: "Stackars, stackars Söderhamn"

BILDEN: Omar Ali Omar, ordförande i somaliska folkets förening i Söderhamn, visar oss miljonprogramsområdet i norra Söderhamn där de flesta asylsökande koncentrerats. Foto: Abdirahman Dirie Nur

1 kommentar:

  1. Socialdemokraterna har under decennier haft majoriteten i Söderhamn.Självgodhet och förakt för oliktänkande följde av detta.
    Den som inte var socialdemokrat var inte lika mycket värd.
    Detta låter skrämmande, men så var det. En nyttig läxa för dem är att sossarnas makt i riket är bruten. Rättvist!

    SvaraRadera

Bloggintresserade