onsdag 25 juli 2012

"Har du varit i norra Grekland?"

I boken Intervjuteknik (Liber, 2007) ägnar jag hela första kapitlet åt konsten att intervjua Carl Bildt.  Och nu finns den klassiska intervjun från 1990, som jag inleder kapitlet med, att se i Öppna arkivet på SVT Play.För mig som utbildare i intervjuteknik är Carl Bildt en stor tillgång. Bildts förmåga att vända minsta misstag hos intervjuaren till egen fördel blir utmärkt pedagogik i ett bokkapitel som ger tips om att intervjua slingriga makthavare. Ingen kan mäta sig med Carl Bildt i att göra slarvsylta av journalister som ställt obekväma frågor. Och det där exemplet från SVT den 6 november 1990 innehåller allt.

I den direktsända intervjun, där Lars Adaktusson bland annat går i gräl med Carl Bildt om kvaliteten på bilarna i norra Grekland, finns många godbitar för dem som intresserar sig för intervjutekniska problem, retoriska sidor av makthavararrogans och skjutjärnsjournalistikens historiska utveckling.

Lars Adaktusson sa till omgivningen (halva Expressens redaktion, SVT:s VD Eva Hamilton, Erik Blix och några till) när vi sågs på Donners Brunn i Almedalen i somras:

"Det här är Björn Häger som blivit rik på och åka runt och analysera en dålig intervju jag en gång gjorde med Carl Bildt!"

Jag dementerade att ha blivit rik och sa sedan, som jag gör vid de där analyserna, att jag valt den som exempel då jag anser att Lars Adaktusson är en av landets skickligaste intervjuare, generös nog att bjuda på sig själv, och att det därför är särskilt intressant som exempel.

Adaktusson sa hursomhelst själv på ett seminarium en gång för länge sedan:

"Vi fick mycket kritik för den där intervjun. Med all rätt."

Och när tidningen Fokus skrev om journalisters bekymmer att intervjua Carl Bildt blev rubriken:  "Som att brottas med Karelin"2 kommentarer:

  1. Kan säga att det var precis den här intervjun som gjorde att jag la min röst på M som förstagångsväljare.

    SvaraRadera
  2. Lars står i skarp kontrast till Staffan Schmidt, som när jag ringde upp honom om denna intervju bara uttryckte glädje över att den skulle visas igen. Han tillstod att "den är ett dunderhjärnsläpp, det får jag bjuda på!". https://www.youtube.com/watch?v=7SQ8Hcn2LZ4

    SvaraRadera

Bloggintresserade