tisdag 20 september 2011

Varning för domänskurkar!

Vissa människor vill man låsa in på vatten och bröd. Så är det med skurkarna som snodde min mammas domän.

Min mor Karin är 72 år och en sällsynt energisk pensionär, som bland annat driver Rum- och-frukost-verksamhet i sin rödmålade lantgård i Hälsingland. För ändamålet skaffade vi: karinhager.se där hon kunde informera sina gäster hur de hittar dit, vad hon kan erbjuda och så vidare.

Att fixa en sådan här sida är en enkel match. Man går till exempel till Surftown som ordnar webbhotell och via dem kan man också köpa sig en lämplig domän, till exempel karinhager.se som var både lämplig och ledig.

Men så i våras, när min mamma var på daglig sjukhusbehandling, trodde vi att vi förnyat hemsidan precis som vi skulle. Men vi missade att vi fått två fakturor i mejlen, och betalade bara den ena (för webbhotellet) - och missade att betala den hundralapp som själva domänen kostade att förnya.

Efter ett tag får min mor konstiga frågor om varför det finns reklam med texten "Vill du vara otrogen?" när man går in på hennes hemsidesadress. Då hade något skummisföretag vid namn Premium Registrations, snabbt som ögat, gått in och snott hennes adress direkt efter hon missat att betala. Inte för att någon där heter något i stil med karinhager eller att de har någon annan nytta av den, utan för att utpressa henne att köpa tillbaka den.

På karinhager.se hade domänskurkarna lagt in en sida med reklam för helt andra saker än hennes rum och frukostverksamhet. Och för att hon skulle få tillbaka sin adress ville de ha 300 euro (2.700 kr).

De har alltså inte snott domänen för att de vill ha den, utan för att utpressa den som heter som adressen heter, att betala dyrt för att få behålla den.

För en tusenlapp har hon fått tillbaka karinhager.se från domäntjuvarna några veckor. Men om hon inte betalar ytterligare en tusenlapp tar de tillbaka den. Och sedan vill de ha en tusenlapp om året, istället för en hundring som det egentligen kostar.

På webbhotellet kan de inget göra. De säger att Premium Registrations gör detta i rent utpressningssyfte och att det tyvärr inte finns några lagar som kan hindra dem.

Hur gick det då? Ja, i sista minuten lyckades min mor ringa runt och ändra i kataloger och annat informationsmaterial, till karinhager.nu som hon nu bytt till.

Och domänskurkarna? Ja, på hemsidan finns förstås inte tillstymmelse till telefonnummer. Men en sökning på bolaget leder till en Nils Fredrik och ett telefonnummer som ingen svarar på.

Nils Fredrik, du bidrar inte till att göra samhället bättre. Du är en profitör som tjänar pengar på att stjäla en 72-årig kvinnas namn och sedan tvinga henne att köpa tillbaka det för ockerpris.
Skäms.

1 kommentar:

  1. Så sant som det är sagt! Det borde uppmärksammas och diskuteras mer. Självklart är det bra om nätet är fritt och att vem som helst kan registrera en domän, men denna typ av utpressning är förkastlig.

    SvaraRadera

Bloggintresserade