torsdag 6 augusti 2020

Reporter - en grundbok i journalistik - tredje upplagan kommer 24 augusti 2020

Det tar tid att uppdatera en 584-sidig grundbok i journalistik. Men nu är den tredje, grundligt uppdaterade upplagan av Reporter - en grundbok i journalistik under tryckning och ska finnas där böcker finns från den 24 augusti 2020. Som tidigare är förlaget Studentlitteratur och den nya upplagan ska gå att beställa via Bokus och Adlibris inom kort. Boken används så vitt jag vet på landets alla journalistutbildningar. 


Reporter - en grundbok i journalistik, Björn Häger

Notera att 2020-upplagan har grått omslag, för att skilja den från andraupplagan från 2014 som var blå.

Omarbetningar och uppdatering till den förra upplagan, den andra, gjordes 2014 och boken kom ut 2009. Och det säger något om mediebranschen hur mycket som har förändrats sedan bokens första upplaga för drygt tio år sedan. Bara för att ge ett exempel: för fem år sedan gick det att prata om nyhetsvärdering utifrån kvällstidningarnas löpsedlar ...

Så här lyder baksidestexten till Reporter - en grundbok i journalistik, tredje upplagan som alltså utkommer på Studentlitteratur augusti 2020:

Reporter är den första heltäckande boken om praktisk journalistik. Här beskrivs journalistyrkets alla delar, som att skriva nyhetstexter, att gräva fram fakta med stöd av offentlighetsprincipen och att intervjua. Vidare beskrivs hur man gör reportage i radio och tv, skriver för webben, mobilen och sociala medier samt förhåller sig till lagar och etiska principer. Med tydliga exempel beskrivs nyhets­ värdering, vardagen på en redaktion och hur medielandskapets digitalisering påverkar journalistrollen. 

Reporter vänder sig till studenter på journalistutbildningar men är samtidigt utformad som praktisk handbok för verksamma journalister, med lathundar om offentlighetsprincipen, skrivregler och förteckning över användbara faktakällor. Denna tredje upplaga har omarbetats och uppdaterats bland annat utifrånde förändringar som skett på medieområdet och vad gäller faktakällor, lagar och regler. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade