fredag 22 september 2017

En galen Granskningsnämnd som silar mygg och sväljer kameler

SVT får böta 100.000 kronor för att Peter Forsberg haft fel tröja på sig i sjutton sekunder i ett teveprogram. Statens instans för att ta public service i örat om de inte sköter sig, Granskningsnämnden, har tittat på den här bilden från programmet Mästarnas Mästare. Och där kan man nästan läsa ut hela varumärket Peak Performance. Tröjan råkar hockeylegenden ha på sig i ett oregisserat överraskningsmoment i programserien.
I våras fälldes SVT-Dalarna för att man det syntes ett varumärke på Måns Zelmerlöws mössa när han intervjuades några sekunder i ett kort nyhetsinslag om att han tränade för Vasaloppet. Det blev kännbara böter för det regionala nyhetsprogrammet.


Jag skrev en krönika i Journalisten om galenskapen i de prejudikat Granskningsnämden sätter, och de bisarra effekter det kommer att leda till framförallt för nyhetsjournalister, som nu inte längre kan intervjua folk som har fel kläder på sig. Och SVT, som gärna använder sina licensmedel till annat än böter, blurrar friskt mössor och jackor och fruktsymboler på datorer och telefoner, som om ingen skulle förstå vad som gömmer sig där bakom.

Samtidigt kan man undra hur Granskningsnämnden tänker. Ska deras linje fullföljas får SVT omedelbart nyanställa en stab med blurrare, som kommer att få fullt upp dagarna i ända med att sudda varumärken. Det räcker att se senaste avsnittet av Sportnytt i SVT. Där passerar, som vi vant oss, hundratals varumärken på rinkar och isar, oblurrade. Kanske blir det svårt att direktsända matcherna och blurra samtidigt. Och kanske också svårt för säljaren av rinkreklamen att ta betalt, eftersom det så att säga ingår i dealen att de syns i teve. Men, kära Granskningsnämnd, det är en sak jag inte förstår, om ni nu ska vara konsekventa: varför ska man blurra Foppas tröja och Måns mössa, men inte alla de varumärken som sportutövarna ställer sig framför när de ska intervjuas? Här är två exempel från ett random avsnitt av Sportnytt.Det vore kanske för mycket begärt att reportern ni tycker ska be Måns att vända på mössan också skulle be de aktuella hockeyspelarna att ställa sig någon annanstans.

Fällningarna drar löje över nämndens verksamhet. Och om något ger fog för begreppet sila mygg och svälja kameler så är det väl detta.

Och förresten, när ni ändå håller på, varför inte fälla SR och SVT för informationen att matcherna spelats i Myresjöhus arena, NCC-arena och andra sportanläggningar med fåniga namn, påhittade för att trumma in varumärken som ABB, Fjällräven, Löfbergs lila och Swedbank?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade