söndag 7 april 2013

Tio svåra intervjupersoner

Vissa personer är svårare än andra att intervjua. I samband med att jag håller en kurs på medieinstitutet Fojo i Kalmar med rubriken Svåra intervjupersoner har jag efterlyst tankar och exempel kring människor och situationer där det blivit extra knepigt att få svar. Och jag sänder varma tack till alla vänner som hjälpt mig med uppslag och tips.

Här har jag samlat några av de exempel som finns på nätet:

1. Intervjun med artisten Nordpolen i Nyhetsmorgon går inte att komma runt. Hur reagerar man som tittare när Jenny Strömstedt till slut tröttnar och börjar mediecoacha den fåordige gästen?(Tack Therese Bergstedt för tipset)

2. Borgarråd får frågor han inte gillar...(Tack Gunilla Bengtsson)

3. Tycker försvarsministern att Saudiarabien är en diktatur?(Tack Gunilla Bengtsson också för den.)

5. Bosse Ringholm upprepar sig. (börja vid 1.20, slut vid 2.13)Går att se även hos SVT Play (start vid 17.30, slut vid 18.30), från intervju med Inga-Britt Ahlenius i programmet i Min Sanning.

(Tack Eva Dozzi.)


4. Tobias Billström gör en Ringholm.


(Tack Eva Dozzi även för den, och för exempel 6-9.) 


6. Mitt Romney undviker att svara på fråga. Vilket tydliggörs av journalister, som till slut har svårt att hålla sig för skratt.Och som bonus: här ett potpurri på politiker som inte svarar på frågor.7. Frågor scientologer inte svarar på.
8. Christine O'Donell gillar inte Piers Morgans frågor.9. Ted Gärdestad intervjuas i Kosmopol 1992.10. Och när skjutjärnsintervjuaren själv ska intervjuas, kan det gå så här:

Lyssna: Janne Josefsson: "Jag sa vad jag tyckte"

(Tack Ben Hansen för tipset.)

Här ska jag inte föregripa analysen av dessa exempel. Men jag öppnar gärna för diskussion om metoder som journalister kan använda i intervjusituationer när människor inte vill eller kan svara.

Bonusexempel.

Efter att jag lagt ut de tio exemplen, tipsade @VictorHolm om en SVT-intervju där Lou Reed bland annat kallar journalister den lägsta sortens varelser:Och här är en intervju med Quentin Tarantino som Ludvig Häger tipsar om:En klassisk konfrontation med Stina Dabrowski och Army of Lovers, från 1991.En liten studie i konsten att intervjua en komiker och författare, som mot slutet får frågor han inte gillar.Och här är en brittiska premiärminister som inte vill hoppa i ett svenskt underhållningsprogram.En klassiker med Bob Dylan, från 1978.Olle Stenholms omtalade intervju med Ny demrokatis dåvarande partiledare Bert Karlsson 14 februari 1991. Efter intervjun avgick Karlsson.5 kommentarer:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=ugfa8wa8VkI
  när jag såg den här intervjun, bestämde jag mig för att aldrig bli journalist. fast det blev jag ju i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hu. Jag minns den där intervjun och ryser. "Do you know that jam in swedish means sylt... like jelly?"

   Radera
  2. Jag känner klart sympati med Pelle Hellström (Nordpolen). Som tittare tycker jag att Jenny Strömstedt är beskäftig.

   Tanja

   Radera
  3. Jag känner klart sympati med Pelle Hellström (Nordpolen). Som tittare tycker jag att Jenny Strömstedt är beskäftig.

   Radera
 2. En del reagerar så på Nordpolen-intervju. Andra tycker han kunde bjuda till mer. Jag noterar, på det rent tekniska planet, att frågorna: "vad är det för musik du gör?" och "hur går skapandeprocessen till?" är abstrakta och svåra för honom att svara på.

  SvaraRadera

Bloggintresserade