söndag 9 december 2012

Hur ska SD bevakas? Huvudbry för journalister


Intresset tycks inte falna för hur SD ska bevakas. Den senaste veckan har jag framträtt, eller refererat på flera håll i frågan:

Medierna P1 gjorde en bra sammanfattning av den senaste tidens debatt, och där var jag intervjuad.
Publicistklubben, ordnade debatt med rubriken "Efter järnrören", där panelen bestod av Ehsan Fadakar, Linus Bylund, Lena Sundström och jag.
Scoop-intervju, Grävande journalisters tidnings Scoop intervjuade mig för sin webbupplaga
Annalena Lodenius recensenserar boken Problempartiet och skriver att det är en grundlig bok som hon tror kan vara "nyttig läsning för många redaktioner".

Pontus Mattsson, refererar också till Problempartiet, i debatt med Per Wirtén på Dagens Arena.
Journalisten nr 14/2012 hade stort tema om SD-bevakningen i senaste numret, där jag intervjuades.

Boken Problempartiet -mediernas villrådighet kring SD valet 2010 - och den studie av medierna och Sverigedemokraterna den bygger på - har nu blivit uppmärksammad på många håll:
  • 4 december ordnade JMG i Göteborg ett seminarium om SD-bevakningen där Sanna Klinghoffer (fd chef på Kaliber i P1 som granskat SD) och jag deltog.
  • I Svenska Dagbladet 19 november 2012 skriver kulturchefen Martin Jönsson att Problempartiet är en "utmärkt", "grundlig genomgång av mediernas sätt att hantera Sverigedemokraternas växande betydelse som rikspolitiskt parti."
  • Den 23 november 2012 höll jag en föreläsning inför ett stort antal intresserade studenter på Södertörns högskola, som refereras här.
  • (Måndag 3 december medverkar jag i Publicistklubbens debatt om medierna och SD och tisdag 

  • SVTs debattsajt bad mig skriva om fyllekultur i olika partier och jämföra med hur det gick för Ny demokrati. Min text om detta den 16 november genererade en helt osannolik mängd av flera tusen kommentarer.
  • I Expo 3/2012 skriver Jonahtan Leman anser att intervjustudien är intressant läsning och gör en utförlig redovisning av bokens innehåll och problemställningar. 
  • Statsvetaren Olof Peterson gör i recensionstidskriften Respons en utförlig redovisning av bokens resonemang och slutsatser. Peterson ser ett historiskt mönster och jämför med tiden då Socialdemokraterna kom fram som politisk utmanare.

Recensionerna hittills varit övervägande positiva. Här är andra som refererat och kommenterat:
  • Sydsvenskan (28 aug 2012):  "Medial yrsel". Tor Billgren tycker att riksmedierna borde ta lärdom av bokens slutsatser.
  • Journalisten (nr 9/2012, recension, ej publicerad på nätet): ""Ett tummat ex av Björn Hägers bok borde finnas på varje nyhetsredaktion inför valet 2014." 
Några fler:

  • Dala Demokraten (26 juli 2012, ej på nätet): "SD vållar media huvudbry"

Saken diskuteras även på en del andra sidor som jag avstår att länka till.

Boken Problempartiet - mediernas villrådighet kring SD valet 2010 köper du till exempel här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade