onsdag 15 september 2010

Fp skrämmer med burkadocka

När Fp presenterade sitt budskap på en mässa i Östersund ställde man en burkaklädd skyltdocka mitt i montern med skylten "Nej till hederskultur och kvinnoförtryck". Det är lätt att associera till den reklamfilm som SD inte fick visa i TV4, där kvinnor i liknande klädsel utmålas som ett hot mot den svenska välfärden.

Mostafa som besökte mässan tog illa upp och menar "att Folkpartiet fiskar väljare i Sverigedemokraternas bruna vatten". Han skrev en insändare i Östersunds-Posten i somras där bilden publicerades.

Lennart Ledin och Per-Olov Olsson från Fp lokalt skrev ett svar i samma tidning där man försvarade sättet att presentera budskapet i montern. De skriver bland annat:


"Vi kan försäkra dig att vi har absolut inget emot den sanna islam.

Däremot är vi emot politiserad religion av alla slag samt tvång och
extremism i olika förklädnad. Vår burkaklädda skyltdocka var inget angrepp
på islam utan på kvinnoförtryck som finns i alla kulturer.

Ett av våra budskap i vår monter på Expo Norr var 'Nej till hederskultur och
kvinnoförtryck' med undertexten 'jämställdhet måste fortfarande både vinnas och
värnas'. Den burka som fanns i vår monter och som uppenbart upprört en del
skulle symbolisera detta budskap då vi anser att burkan är en mycket stark
symbol för kvinnoförtryck."
I TV4s utfrågning av Alliansen konfronterades Jan Björklund med detta. Han sa då att de ansvariga för montern "fått sina fiskar varma". Detta tycks dock inte ha nått Östersunds-Posten eller någon annan publikation. Så vitt jag kunnat finna i researcharbetet för TV4s utfrågning är de lokala politikernas försvar för burkadockan det sista som blivit sagt i saken.

Fram till ikväll.

2 kommentarer:

  1. Detta ger onekligen intrycket, Björn, att en del av den fingertopps- och opinionskänsliga debatt som pågår har dålig koll på den "direkta" debatt som pågår i det s.k. "folkdjupet"... ja även inom de egna partiernas djupa led.

    SvaraRadera
  2. Det är väl aldrig så att du är släkt med Olle Häger??

    SvaraRadera

Bloggintresserade