måndag 8 mars 2010

Ny demokratis historia i senaste Expo

En gång för tjugo år sedan lyfte medierna in ett populistiskt, nyliberalt missnöjesparti i riksdagen. Det hette Ny demokrati och leddes av de slagfärdiga företagarna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister. Ian & Berts torgmöten kunde vara rena ståuppshower.

Partiets kom in i riksdagen med rekordfart, men kollapsade i interna bråk innan mandatperioden hann ta slut. Somliga detaljer från den tiden kan vara intressanta att påminna om nu när Sverigedemokraterna siktar sig på att klara riksdagsspärren.
I nummer 1, 2010 av tidskriften Expo, som just kommit ut, har jag därför skrivit en längre artikel där jag sammanfattar Ny demokratis historia - och påminner om mediernas centrala roll.
I artikeln ger jag exempel på hur Ny demokrati blev alltmer främlingsfientligt allt eftersom tiden gick. Intressant att notera är också att ju mera man gjorde kritik mot invandringen till huvudfråga, desto sämre gick det i opinionen.
Den historiska genomgången klargör också tydligt vad som faktiskt sades på partiets torgmöten, om nu någon skulle ha få för sig att tro på Bert Karlsson när han i senare tid försökt förneka att han då fiskade i främlingsfientlighetens grumliga vatten.

Att lära känna historien kan göra det lättare att se vad som händer i samtiden.

2 kommentarer:

  1. Hej Björn

    Jag kände en högt uppsatt politiker i ny demokrati, han är nu mera avliden så det finns ingen anledning att nämna hans namn då han inte kan tala för sig. Han berättade för mig att Ny demokratis valprogram var kopierat från föreningen, nu mera stiftelsen och tankesmedjan den nya välfärden "En Ny Grundlag (MOU 1988:1", i princip rakt av. Där deltog tunga namn som samhällsforskaren Patrik Engellau och tidigare statssekreteraren, generaldirektören i Riksrevisionsverket med mera G Rune BerggrenGustaf Petrén, Mats Svegfors, Carl-Johan Westholm, Ulf Brunfelter och Gunnar Hökmark...Känner du till något om detta?

    SvaraRadera
  2. Mycket av Ny demokratis partiprogram kom från Den nya välfärden. Framförallt var det Ian Wachtmeister som hämtade inspiration därifrån. Ny demokratis kärlek till det nyliberala tankegodset från SAF-sfären var dock inte besvarad. Både Den nya välfärden och de SAF-organisationer som finansierade den var kraftigt emot att Ny demokrati bildades. Partiet sågs som ett störande inslag i det nyliberala systemskiftet som väntade efter valet 1991. Detta finns pricksäkert beskrivet i kapitlet "SAFs oäkting" i Björn Elmbrants bok "Så föll den svenska modellen".

    SvaraRadera

Bloggintresserade